Hop til indhold

Pressemeddelelse fra IBM / Lotus Danmark vedrørende www.smk.dk

Pressemeddelelse fra IBM

Den 2. februar 2001

IBM sponsorerer og udvikler Statens Museum for Kunst på Nettet
For første gang i Danmarkshistorien er der nu fri adgang til et museums samlinger


Venus med Æblet kan nu iagttages fra Viborg på alle tider af døgnet, selv om Thorvaldsens skulptur befinder sig på Statens Museum for Kunst i København. En forsker i Fredericia behøver ikke længere tage til København for at søge efter bestemte værker i museets samlinger. Alle kan nu besøge Statens Museum for Kunst på Internettet, hvor samlingerne findes i digital form på museets nye website.

Adressen er: www.smk.dk eller www.statensmuseumforkunst.dk

De nye digitale udstillingslokaler er resultatet af et markant samarbejde mellem kultur- og erhvervslivet, hvor IBM har bidraget med konsulentbistand, computerkraft og databasesoftware til en værdi af mere end én million kroner.

For første gang præsenterer Statens Museum for Kunst virtuelle temaudstillinger. For øjeblikket er der adgang til syv udstillinger med temaer som "Portrættet - en fortælling om et menneske" eller "Fra udsigt til indsigt". De syv udstillinger er en nyskabelse, som ikke finder sted i virkelighedens verden, fordi temaerne bevæger sig på tværs af kunstnere og tidsaldre. Dermed tilfører Internettet og teknologien bag ny værdi til Statens Museum for Kunst.

Det er muligt at tilmelde sig nyhedsbreve, købe kunstbøger via Gad Online, sende postkort eller deltage i en kunstquiz.

Museets kunstdatabase er via websitet tilgængelig for offentligheden, som får mulighed for at se hovedparten af museets kunstværker. Døgnet rundt kan man i fremtiden gå på opdagelse i museets samling og søge efter værker via kunstnernavn, titel, periode, kunstart eller værkets inventarnummer. Det gælder også for værker, der for øjeblikket er på magasin eller udlånt. Dermed kan man via Internettet få en oplevelse, som det ikke er muligt at opnå i museets fysiske rammer.

For øjeblikket er 7.630 af museets ca. 10.000 malerier og skulpturer digitaliseret. Af dem kan 1.771 for øjeblikket ikke vises på grund af ophavsretsmæssige begrænsninger. For at gøre museets samlede besiddelser tilgængelige på hjemmesiden udestår et arbejde med at digitalisere ca. 300.000 værker på papir og ca. 2.000 gipsafstøbninger.

Websitet er blevet til i et samarbejde mellem Mollerup Designlab, Web-firmaet Semaphor (som er Lotus Business Partner), IBM Danmark A/S og Statens Museum for Kunst.

Kulturarven demokratiseret
"Vi har nu mulighed for at vise en stor del af vores omfattende samling af malerier og skulpturer på hjemmesiden. Derved gives for første gang adgang til at se Statens Museum for Kunsts værker uafhængigt af museets åbningstid, og hvor man bor i landet. Derved stilles for første gang i historien alle lige, når man ønsker adgang til den danske kunstskat." siger museumsdirektør Allis Helleland.

"Statens Museum for Kunst udvidede for godt 2 år siden vores areal til udstillinger af kunsten betragteligt. Alligevel har vi maksimalt plads til at vise godt 2.000 af vores 10.000 værker af malerier og skulpturer. På hjemmesiden er det muligt at se mange af de skatte, som af pladsmæssige grunde nu befinder sig i magasinerne eller er udlånt. Derved sikres en fortsat demokratisering af den danske kulturarv. I dag har mere end 60 % af de danske husstande adgang til Internettet og langt flere har adgang via arbejde, bibliotek m.v. Det vil sige at stort set hele den danske befolkning nu kan se værkerne, som de danske konger og senere Statens Museum for Kunst har samlet ind gennem historien," fortæller Allis Helleland.

"For IBM er samarbejdet mellem os som IT-virksomhed og kulturlivet vigtigt. Ved at tage teknologien til hjælp får vi mulighed for at stille kunst og kulturarv til rådighed for en langt bredere kreds, end de der har adgang til museer og samlinger. Vi er enige i, at man dermed demokratiserer kulturarven, så folk i hele landet og resten af verden får adgang til den," siger Carl Christian Ægidius, administrerende direktør for IBM Danmark A/S.

"Ved at gemme vores kulturarv på digital form og lægge materiale fra museer, samlinger, biblioteker, film- og TV-arkiver på nettet, sikrer vi os, at materialet bevares for eftertiden og ikke forgår af naturlig ældning, som det er ved at ske for de gamle celluloidfilm på Filmmuseet. For alverdens virksomheder er begrebet e-business blevet et nødvendigt og vigtigt begreb, når de vil sikre, at de kan overleve og udvikle sig i fremtiden. Man kan sige, at for museer og lignende, bliver begrebet e-culture tilsvarende vigtigt," påpeger Carl Christian Ægidius.

Bredt samarbejde
IBM Danmarks sponsorat omfatter udarbejdelse af en konsulentrapport for den langsigtede IT-udvikling af Statens Museum for Kunst, to IBM-servere inkl. installation af IBM Content Manager (tidligere IBM Digital Library) baseret på IBM's database DB2 samt Lotus Domino.

IBM har arbejdet med e-culture i både USA og Europa. I Europa har virksomheden sat Hermitage Museet i Skt. Petersborg på web'en, og som et led i dette projekt har IBM stillet en informationsstander til rådighed for Statens Museum for Kunst, som er samarbejdspartner med Hermitage Museet. Resultatet kan altså ses i forhallen på Statens Museum for Kunst eller på Internettet på adressen www.hermitagemuseum.org.

Brugerfladen på websitet har Semaphor udviklet og implementeret. Semaphor har lagt vægt på at skabe en løsning, som er let anvendelig for såvel brugere, som Statens Museum for Kunsts medarbejdere. Med Statens Museum for Kunsts hjemmeside er der skabt en løsning, som giver mulighed for at uddelegere ansvar uden at miste overblik og effektivitet.
Websitet er designet af Per Mollerup Designlab, der ønsker at forene nødvendigheden af det funktionelle med muligheden for det skønne. På den ene side skal et besøg være en oplevelse, på den anden side skal navigationen - herunder overskuelighed og fremkommelighed - være i orden. Det skal være en god oplevelse at få en god oplevelse.

Statens Museum for Kunst har bragt kunstværkerne på digital form, og har med sin kunstekspertise og store IT-viden sikret, at alle kunstnere ydes fuld retfærdighed og at websitet bliver et godt redskab for både den forudsætningsløse kunstinteresserede og den professionelle forsker.