Hop til indhold

Høring i Folketinget om digital suverænitet

I går var Tobias inviteret til at give sine perspektiver til Folketingets digitaliserings- og IT-udvalg ang. hvordan vi i Danmark får vores digitale suverænitet tilbage.

9. maj 2025

Vi gik derfra med stor optimisme: Schleswig Holsteins Dirk Schrödter har implementeret open source løsninger for hele administrationen i en hel delstat i Tyskland – han fremhævede at politikerne ikke må forfalde til at se sig selv som forbrugere, men i stedet tage deres rolle alvorligt - de kan forme fremtiden og fremtidens løsninger. Charlotte Storm Gregersen og Jens Kjellerup viste kommunernes gode eksempler – og at der ikke er brug for flere skåltaler men reelle satsninger og investeringer.

Særligt var det spændende at høre digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen udmelding om hun havde en ”klar ambition” om at fremlægge en plan/strategi for kort, mellem-lang og lang sigt, et svar der blev hjulpet på vej af udvalgets formand Lisbeth Bech-Nielsen. Vi har brug for at politikerne sætter en retning der sikrer den digitale suverænitet – så skal udbuddet, og konkurrencen, nok følge trop!

I Tobias’ indlæg kom han blandt andet ind på bredden af løsninger som vi, der arbejder med open source, er klar til at løfte allerede fra i dag: Fra brugervendte applikationer, som onlinemøder og fildeling, til løsninger i backenden, f.eks. to faktor autentifikation som vi har lavet til Statens IT.

Semaphor havde fire anbefalinger med til til udvalget:

1️⃣ Kræv at løsninger til det offentlige er open source (public money, public code)
2️⃣ Kræv at det leverede kan integreres til mere end 1 leverandør – brug åbne standarder
3️⃣ Styrk undervisningen på IT-uddannelserne i teknologier som fremmer vores suverænitet- i stedet for det modsatte. I dag lærer man om programmeringssprog som passer i en Microsoft-sammenhæng.
4️⃣ Søg europæiske samarbejder, f.eks. via EDIC

Du kan se Tobias’ tale herunder



Se hele høringen kan ses her: https://www.ft.dk/aktuelt/webtv/video/20241/diu/tv.9670.aspx?as=1
Læs eventuelt Tobias' tale her:

Tak for invitationen til høringen i dag. Mit navn er Tobias Fonsmark og jeg har haft en it-virksomhed siden 1992. Mange gode danske nørder - som vil Danmark det bedste - har længe efterspurgt politisk interesse som den I viser i dag. Jeg er meget glad for at interessen for open source og suverænitet nu rører på sig.

Min egen interesse for open source bunder netop i interessen for suverænitet og it-sikkerhed - og det er interessant for alle og kan opnås med open source.

Lige fra individ til stat kan det lade sig gøre kun at bruge open source:

  • privat bruger jeg selv kun open source (på PC'ere, telefoner, fjernsyn osv.)
  • mine børn har gået i skole med samme værktøjer (altså uden Windows, iPhones mv.)
  • min virksomhed bruger (pånær 1 applikation) kun open source
Andre virksomheder, kommuner, regioner og staten vil kunne gøre det samme.

Min virksomhed Semaphor har aldrig brugt cloud-løsninger og vi driver ALT selv. Vi er aldrig blevet fristet til at bruge mail hos Microsoft, DNS eller andet fra Google eller tilsvarende produkter fra andre bigtech-virksomheder. Det har vi undgået for at passe på vores egne og vores kunders data.

Der er alternativer, og jeg vil her nævne nogle af dem Semaphor leverer for at vise bredden i mulighederne:

Lad os starte med at se på løsninger som er synlige for den almindelige bruger:

Semaphor leverer en onlinemødeløsning til flere kommuner og til Statens IT, som understøtter login med MitID for borgere, så det er tydeligt hvem der deltager i møder. Løsningen minder meget om Teams ud over at den kan benyttes til fortroligt indhold og f.eks. sagsbehandling med respekt for GDPR.

Et andet eksempel er Nextcloud, som vi netop har hørt at Schleswig-Holstein benytter, og hvis udbredelse stiger markant i hele EU for tiden. Nextcloud er en pendant til produkter som Dropbox, OneDrive og Google Drive, og Semaphor leverer løsningen til flere kommuner inkl. en online office-pakke.

Begge er open source-løsninger som til forveksling ligner de kendte og udbredte løsninger, men som ikke har samme problemer ift. overvågning og ift. at skade vores digitale suverænitet.

Men der er også meget IT, som den almindelige bruger aldrig ser - men stadig er afgørende for vores digitale autonomi.
Et eksempel er en to-faktor-godkendelsesløsning (i ved når man taster 6 tal fra sin telefon ifm. logon), som vi har udviklet for Statens It i starten af corona-nedlukningen. Geminus 2FA, som vi kalder løsningen, bruges i hele staten, den blev tjent ind på 1½ måned, og har derefter sparet staten for ca. 400.000 kr. i licenser hver måned ift. det produkt den erstattede. Geminus 2FA er samtidig et eksempel på, at man kan sammensætte en ny løsning ovenpå kendte og gennemtestede delkomponenter, og derved lave et billigt og tilmed sikkert produkt vha. open source.

Inden corona var Semaphor - i samarbejde med Statens It - i gang med at udvikle en løsning til drift af PC'ere og servere som ikke inkluderer Windows eller andre Microsoft-produkter, men derimod bruger Linux og andet open source. Det er altså et bud på at drive IT i en stat - uden bigtech. Platformen kom langt og jeg har en fornemmelse af at der snart kan komme musik i den opgave igen.

Semaphor bliver altså typisk brugt til at erstatte dyre proprietære it-produkter med sikre og billigere open source-alternativer, men vi hjælper også vores kunder med drift af deres open source-løsninger.

Jeg vil også nå at nævne at mange store danske offentlige it-løsninger i dag drives på amerikanske cloud-platforme, og at disse med fordel vil kunne hjemtages og drives i Danmark uden at skulle omskrives.

Jeg er blevet bedt om at komme med konkrete anbefalinger til udvalget - for at Danmark kan genvinde sin digitale suverænitet:
  • I bør ifm. offentlige udbud kræve at det som leveres bliver leveret som open source. Princippet "public money - public code" taler for sig selv.
  • I bør ifm. offentlige udbud kræve at det leverede kan integreres mod mere end én leverandør ved at følge åbne standarder. I dag udvikles nye systemer - f.eks. i kommunerne - normalt kun til at integrere mod Microsofts produkter.
  • De typiske standardkontrakter som det offentlige benytter ifm. it-indkøb lægger ikke op til brugen af open source. Det er et nemt sted at starte.
  • I bør sørge for at vores IT-studerende lærer om teknologier som fremmer vores suverænitet i stedet for det modsatte - altså lærer om open source. På IT-uddannelserne lærer man typisk om de - i mine øjne - forkerte teknologier. F.eks. undervises i programmeringssprog som passer i en Microsoft-sammenhæng. Den tendens starter desværre allerede i folkeskolen. Lad os bruge open source fra folkeskolen og fremad, så vi ikke har blåstemplet de forkerte platforme, allerede inden de studerende starter på en IT-uddannelse.

Desuden vil det være en god idé at indtræde i en EDIC sammen med Frankrig, Tyskland og Holland. Det er en slags forening af EU-medlemsstater som - med økonomisk støtte fra EU - benyttes til at fremme formål som er større end det en enkelt medlemsstat kan klare alene.

Jeg var for nyligt inviteret af den franske stat til 2 konferencer, som begge handlede om suverænitet i EU vha. open source. Det var en stor oplevelse da der er en stærk vilje i Frankrig til at kunne klare sig selv. Både Frankrig og Tyskland laver nogle meget flotte open source-løsninger. De har for nyligt oprettet en EDIC sammen med Holland og inviterer Danmark til at være med. Deres samarbejde går ud på at udvikle og dele løsninger og deltagelse vil være en genvej for Danmark til at få it-løsninger som også fremmer vores suverænitet.

Mine vigtigste pointer er at det kan lade sig gøre, at det vil give en stor økonomisk fordel og være en fordel for vores digitale suverænitet, og at der allerede findes løsninger som er klar til at bruge. Det vil kræve vilje og mod til at investere i vores egen digitale fremtid.

Jeg uddyber gerne - så tag endelig fat i mig. Vores nuværende udfordringer er langt større end partipolitik, og jeg hjælper gerne hvem som helst med at Danmark kan komme i en bedre retning.