Big tech, Trump og hvad fremtiden byder på
Semaphors direktør Tobias Fonsmark deler sine tanker om hvad Trumps stærke bånd til de største amerikanske tech-virksomheder kommer til at betyde for os i Europa og Danmark
18. marts 2025
Af: Tobias FonsmarkHvad kommer den relativt nytiltrådte præsident Trumps stærke bånd til de største amerikanske tech-virksomheder til at betyde for os i Europa og Danmark? Hvordan skal vi håndtere den tilstand af usikkerhed, den nye præsident kaster den vestlige verden ud i? Det er spørgsmål som optager både politikere og menigmand, IT chefer i offentlige og private organisationer samt ledelsen i danske IT-virksomheder i disse uger.
Her prøver jeg at samle nogle af mine tanker fra de seneste uger:
Hvor kommer alliancen fra?
Der er uden tvivl indenrigspolitiske grunde til at mange af de store tech-ledere har skiftet politisk sympati fra det demokratiske parti til Trumps parti i USA. Ikke mindst Biden-regeringens forsøg på at regulere tech-branchen giver en stor del af forklaringen. For de amerikanske tech-virksomheder er indtjening alfa omega og Bidens forsøg på at sætte hegnspæle omkring tech ift. f.eks. datasikkerhed og moderering havde potentiale til at begrænse denne indtjening.
Men det er også relevant at kigge lidt tættere på vores hjemlige himmelstrøg for at forstå denne bevægelse: De store techvirksomheder har forsøgt sig med en samarbejdende tilgang overfor EU. I den samme periode er de af bl.a. vores egen Margrethe Vestager blevet tildelt store bøder. Konklusionen ser ud til at være blevet at samarbejdstilgangen har ikke fungeret, og at det er mere frugtbart at gå en anden vej.
Tech-giganterne har søgt indflydelse igennem Trump-administrationen, og vi ser allerede hvordan den nye amerikanske administrations politik er afstemt med den amerikanske tech-industris virksomhedsinteresser. På sin første dag i det ovale kontor tilbagekaldte Trump Bidens ’executive order’ ang AI-risici, som betød at virksomheder skulle adressere risici ved AI-løsninger og dele dem med den amerikanske regering inden de lagde løsningen ud til offentligt brug. Trump truer nu den data-aftale mellem EU og USA, som siden 2023 har gjort det lovligt for europæiske virksomheder at benytte amerikansk software og cloud-løsninger, såsom Microsofts O365.
Hvad betyder det for Europa?
På den helt store klinge er det forventeligt at spørgsmålet om digital regulering vil komme til at fylde mere i den transatlantiske relation under Trump. Det så vi allerede tegn på, da Trump i Davos udtalte at EU har behandlet amerikanske tech-virksomheder "meget, meget uretfærdigt". Det kommer til at have indflydelse på den teknologi som strømmer fra USA til Europa at amerikanerne nu også fra regeringens side vælger at prioritere såkaldt ’innovation-first’ over ’safety-first’. På et mere håndgribeligt niveau er det selvfølgelig indlysende, at den nye administration kan få konsekvenser ift. lovligheden af brug af amerikanske løsninger på baggrund af databeskyttelsesforordningen.
Magt - storpolitisk og magt over konkrete løsninger
I Danmark har langt de fleste vænnet sig til ikke at have medbestemmelse, eller magt, over de digitale løsninger, de benytter. Det er i store stræk et ’take-it or leave-it’ marked. I en tid hvor vi har følt et stort værdimæssigt og ideologisk fællesskab med amerikanerne har dette umiddelbart virket uproblematisk. Når vi ser en bevægelse ift. værdier og rettigheder i USA må det dog få os til at stoppe op og revurdere: Kan vi leve med at magten over vores IT-løsninger ligger hos en gruppe af mennesker, som ikke respekterer privatlivets fred men i stedet kalder det censur? Ønsker vi virkelig en hverdag, hvor vi ingen indflydelse har på de IT-løsninger vi benytter?
Jeg kan ikke undgå at tænke på at vores ukritiske benyttelse, og afhængighed, af amerikansk IT spejler den storpolitiske afhængighed af amerikanerne som forsvarere for Europa. Med den aftale som blev indgået i torsdags i Bruxelles om at investere 6.000 mia. kr i forsvar, ser det ud til at EU’s stats- og regeringschefer har indset at det ikke er en langtidsholdbar løsning at satse på én (udenlandsk, amerikansk) hest. På samme måde er det på tide at politikere – på alle niveauer – såvel som andre beslutningstagere beslutter sig for at arbejde imod mindre afhængighed af få store, udenlandske spillere.
Europa kan tage magten tilbage
Som jeg ser det, er løsningen at satse på gode, sikre og transparente løsninger, som dem der findes inden for #opensource. Offentlig tilgængelig kildekode gør det muligt for enhver at se koden efter i sømmene, og sikre sig at der ikke er nogle skjulte hensigter eller overvågning indbygget. Du kan derfor have tillid til at koden gør det, du gerne vil have den til, hverken mere eller mindre. Med disse løsninger er det også muligt at minimere risikoen for leverandør-afhængighed, idet det vil være muligt at skifte til en anden leverandør (=priserne kan holdes nede). Ved hjælp af open source kan vi på en prisbevidst måde skabe løsninger, som vi selv former - efter europæiske værdier og forbilleder. Vi kan tage magten tilbage.
Hvis du vil høre mere om disse tanker, og om hvordan din organisation kan begynde at frigøre sig fra afhængighed af store techvirksomheder, så vil jeg blive meget glad for at se dig til Semaphors webinar ”Ud af techgiganternes kløer – hvordan gør vi” d. 2. april. ➡️ Tilmeld dig her.